Adoptionsspecifikke udfordringer hos børn og unge, i familier og hos voksne adopterede

Som forældre til et adopteret barn kan du støde på forskellige udfordringer, som kræver en særlig tilgang. En tilgang som tager sit afsæt i en forståelse af

-hvad det gør ved et barn at blive forladt af sine biologiske forældre – særligt sin biologiske mor

-hvad det gør ved et barn at have haft skiftende omsorgsgivere i de første måneder/år af sit liv

-hvad det gør ved et barn at blive adopteret

I kan som forældre opleve at stå magtesløse over for jeres barn, som kan udvise stor vrede, indre uro eller manglende evne til  at regulere følelser. 

I kan opleve et barn, der har svært ved at knytte sig til jer. Måske ved at afvise den ene af jer. Eller at barnet lige så gerne vælger fremmede voksne til i samme grad som jer – altså en ukritisk tilgang til alle voksne. I vil kunne opleve et barn, der overtilpasser sig ude og reagerer stærkt hjemme.

Hos mig får I viden om, hvad der er på spil for barnet og jer. Sammen søger vi at forstå, hvorfor jeres barn reagerer, som det gør. I vil få konkrete redskaber til at håndtere jeres barns specifikke udfordringer, og vi arbejder på at styrke jer i at støtte jeres barn dels i sin tilknytning til jer dels i sin almene udvikling. 

Det kan være, at I oplever udfordringer med jeres omgivelsers forståelse for jeres barn og dets reaktioner og behov. Jeg hjælper med at informere bedsteforældre, skole, børnehave etc, så I kan føle jer trygge i, at både barnets og jeres behov bliver taget alvorlige.

Ring eller skriv, hvis I ønsker mere viden om, hvordan jeg kan hjælpe jeres familie.

Teenager og adopteret

Som ungt menneske gennemgår du en vigtig og nogle gange vild udvikling. Faktisk er der kun ét tidspunkt i livet, hvor du krops- og hjernemæssigt udvikler dig lige så meget, som du gør i teenagealderen, og det er det første leveår af dit liv. 

Som adopteret kan tiden fra barn til mere voksen være forbundet med rigtig mange vanskelige temaer. 

Det kan være, du tænker:‘Er det okay, at jeg ikke gider være sammen med mine forældre, når de nu har passet så godt på mig?’ Eller ‘jeg hører ikke til nogen steder! Jeg føler mig ikke hjemme nogen steder!’

Måske føler du dig afvist af dine venner og bliver ramt virkelig hårdt og har svært ved at komme videre.

Mange unge adopterede oplever også dette: ‘Jeg føler mig vred og misforstået hele tiden!’

‘Mine forældre forstår virkelig ikke, hvad jeg dealer med!’
‘Jeg ved ikke engang, om jeg selv forstår det!’

‘Der er ikke nogen, der vil have mig!’

‘Hvis jeg tænker på eller savner min biologiske mor, svigter jeg så min danske mor?’

‘Er jeg dansk eller er jeg xxx?’

Hos mig tager vi udgangspunkt i, hvordan du oplever det er at være lige netop dig!

Voksen og adopteret

Som voksen får det at være adopteret ofte en dybere betydning. Dels fordi grundvilkåret – nemlig at du er blevet forladt – ikke ændrer sig, selv om du bliver ældre. Uanset grunden til din adoption, så er du som lille blevet efterladt med den indre oplevelse, at din mor og far forsvandt – ofte pludseligt og uden at du kunne gøre noget.
Til gengæld bliver du i takt med din alder bedre til at forstå dig selv og dine reaktioner på et dybere plan. Det gør du, fordi vi modnes hjernemæssigt og emotionelt gennem hele livet.
Derfor bliver vi i voksenalderen i stand til at se på os selv på en anden måde. 

Vi kan som voksne genkende reaktionsmønstre, og vi bliver også i stand til at opdage, hvor disse mønstre kommer fra. Som adopteret er du rundet af mindst et traume – men som oftest flere. Et traume er en oplevelse, som har været for overvældende og truende for dig. Hvor du ikke har haft støtte, kontakt og handlemuligheder til at ‘ryste’ det oplevede af dig. Derfor sætter det sig i dig. Traumer tidligt i livet viser sig sjældent som minder, men i stedet som en følelsesmæssig eller kropslig reaktion af ubehag, vrede, tristhed, forladthed etc der trigges i dig, uden at du kan kontrollere det. 

En forståelse og bevidstgørelse af dine traumer, og hvordan de kommer til udtryk kan hjælpe dig til at forstå dig selv, passe bedre på dig selv og fra et trygt sted i dig møde andre i dine relationer. 

Som adopteret voksen er det almindeligt at kæmpe med:

-Vrede

-Følelsen af forladthed

-Følelsen af ikke at være værd at elske

-Skam

-Have svært ved at føle sig tryg i relation til andre

-Føle sig ligegyldig

-Mærke egne grænser

-Reagere med at gå i frys-tilstand. F.eks. ved at have svært ved at reagere i situationer, hvor dine grænser overskrides.

-Føle modsatte ønsker i relationer til andre: fx. ‘Jeg vil gerne have dig tættere på, men jeg kan ikke holde ud at have dig tæt på – fornemmelse’

-Have svært ved at bede om hjælp: fx ‘jeg klarer det bare selv, du forstår det alligevel ikke’ – fornemmelse.

-Negligering af egne følelsesmæssige tilstande: fx’ Jeg er ked af det, men det synes jeg ikke, jeg kan tillade mig’. 

Det er desuden meget almindeligt, at din følelsesmæssige bagage bliver aktiveret, hvis du søger efter biologisk familie. Dertil kommer din relation til dine adoptivforældre også i spil.

Jeg kan hjælpe dig med at forstå, hvad der sker i dig, når det bliver svært. Ønsker du at finde en større ro med dig selv og de temaer, du bokser med, så ring og vi tager en snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Mine lokaler

Jeg har lokaler i hjertet af København i Hearthouse. Et terapifællesskab, hvor ro og tryghed er i centrum. Lokalerne er lyse og imødekommende. Amagertorv 14B, 4.sal, 1160 København K.

Information

Email. mettebadenhenriksen@gmail.com           

Tlf. 28948511